något att tänka på

Något att tänka på och fundera över

 

"...  några ord om allmänt hundhyfs! Allt för ofta kommer lösspringande hundar mot mig när jag är ute med mina egna hundar. Det är ett oskick som varje hundägare borde fundera över innan han släpper sin hund - lång ifrån alla klarar av situationen med en plötsligt uppdykande, främmande och kanske påstridig hund. Därför måste du ALLTID kunna kalla in din hund när du ser ett annat ekipage komma på din promenadväg, eller att få din hund att ignorera det ekipaget ni möter. Kan du inte det ska du heller inte ha din hund okopplad! Om den du möter vill att hundarna ska få lov att leka och busa så har du chansen att ta ställning till det då. Visst hade det känts bra om den mötande hunden istället stannat och satt sig på sin förares kommande eller kommit in till hans sida!

Om alla hundägare såg det som ett krav så skulle både du och jag slippa obehaget när en, kanske storvuxen eller t o m hotfull, hund kommer rusande fram mot den egna hunden.

Tänk på alla som är hundrädda! För dem är en framrusande hund rena skräckscenariot. Att du som hundägare anser att din jycke är jättesnäll är inte till någon hjälp. Tänk också på att din hund kan göra det mest oväntade i situationer med rädda eller på annat sätt avvikande personer. Till exempel kan människor som rör sig på ett annorlunda sätt få din hund att reagera väldigt starkt eftersom den inte känner igen beteendet. Så oavsett hur dina medmänniskor än uppför sig är det alltid DU som ansvarar för vad din hund gör.

Så snälla du, se till att din hund inte rusar fram till alla den ser, utan att du är fullkomligt säker på att de önskar det. Sprid även detta till alla dina hundbekanta, vi hundägare skulle ha mycket bättre rykte och vara mer välkomna överallt om vi alla efterlever detta! ... "

 

ur boken Flockledare på två ben av Jeppe Stridh

 

 

 

 

Må så gott! 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0