GOTT NYTT ÅR!

                                  
                                                               Med en önskan om ett riktigt Gott Nytt År!



Må så gott!

det blir bättre

Det är alltid för tidigt att ge upp... Allting går, bara man verkligen vill...
Men hur länge ska man kämpa? Hur mycket arbete och tid ska man lägga ner på att försöka nå fram? Hur länge ska man fortsätta jobba mot målet, när känslan av att sträva sig fram i motvind och aldrig riktigt lyckas nå fram, växer sig allt starkare för vart steg man tar. När det enda resultat man upplever sig nå är tre kliv bak men inte ens ett ynka litet myrsteg fram.
Hur vet man att man har gjort allt man kan och förmår?
Och kan man någonsin ge upp utan att det känns som ett stort personligt misslyckande?
  Alla som haft hund från valptiden vet nog, genom egna eller andras erfarenheter och upplevelser, hur unghundstiden kan vara och bli.
Men när man står där själv och brottas med en trilsk tonårshund, kan man ändå på något märkligt vis känna sig rätt så ensam.
Att då, i all välmening, ständigt få höra att det  bara är en liten fas som hunden ska igenom, att det blir bra om ett år eller så, är en rätt så klen tröst. När man balanserar på uppgivenhetens kant känns ett år längre än en evighet.
Det enda man önskar är någon form av quickfix. Men visst skulle det även duga rätt så bra med ett litet verktyg, nyckel, dyrk eller något vad som helst att arbeta med, bara det på något vis ger ett litet uns resultat som visar att man faktiskt är på väg åt rätt håll.
Men vart hittar man den hjälp som man är i så akut och stort behov av?
Utbudet av hundpsykologer m.m. är visserligen stort. Men hur vet man vilken man ska välja, och hur vet man vilken metod som passar den egna hunden bäst?
 Om man sen sökt och tagit emot all den hjälp man fått av alla de professionella hundmänniskor man har hittat, och ändå inte når fram eller lyckas bryta den onda cirkel man hamnat i. När man gjort allt som står i ens makt och mer än så, och man ändå inte kommer någonstans, vad gör man då?
Om man i det läget efter noga övervägande till slut väljer att lämna över till någon annan, då borde det väl egentligen inte kunna ses som det stora misslyckande det känns som det är. Visst är det lättare sagt än gjort och känns gör det ändå. Men ingen kan ge mer än allt och mer än sitt bästa kan ingen göra.
Eller är det verkligen så att det alltid är för tidigt att ge upp?
  Har en känsla av att man kan få en hund som passar en mer eller mindre bra.
Vilken otrolig tur jag hade som fick den stora äran att bli matte åt just Lycka!
Nu drygt två år senare är det fortfarande samma känsla av ren och skär glädje och lycka som när jag för första gången träffade henne, min trogna följeslagare och underbara lilla fyrbenta vän Lycka <3 
 



Må så gott!

små hjältar

Två små pömsiga hjältar *L*

  
 


Må så gott!

snöyra


Tror inte riktigt att Lycka hade väntat sig att snön skulle vara så djup som den var.
Men kul det hade hon, mitt lilla yrväder :-D                    




Må så gott!

små egenheter

Alla har vi våra egna små egenheter som gör oss till dem vi är. En av egenheterna som Sokrates har är att han är väldigt förtjust i (läs tokig i) pepparkakor och då särskilt de med kristyr. Något som kanske inte skulle göra så mycket, om han hade nöjt sig med en liten pepparkaka. Men det gör han inte. Han vill provsmaka lite (läs mycket) av alla kakor han kan hitta. Vilket gör att det blir ett fasligt passande och gömmande av pepparkakor här hemma.
Att jag inte unnar katten en ynka liten pepparkaka, vad elakt det låter!
Men även fast han inte förstår det, är det faktiskt för hans egen skull som jag vill att han ska låta bli de där kakorna. Hans söta lilla mage mår lixom inte alls bra av dem.
Fast ibland är han snabb som katten, min lilla sötnos *L*
 


Må så gott!

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!!!


                             
                               Med en önskan om en riktigt God jul och ett underbart Gott nytt år!




Må så gott!
(kommer antagligen ha lite fullt upp den närmsta tiden så om inte förr, på återseende 2011)




full fart

Det var så kallt att det knappt gick att vara ute, därför blev det inte mycket till utomhuslek idag. Men inne har det varit full fart *S*
     


Må så gott!

utomhuslekar

Lovade för en tid sedan att jag skulle förklara hur Lycka och jag leker några av våra lekar. Det visade sig vara lättare sagt än gjort, att med ord försöka förklara hur det hela går till på ett begripligt sätt. Men jag gör ett försök *L*
De flesta kommer nog att känna igen de här lekarna, fast under andra namn, och då är det nog ganska lätt att förstå ändå. Hur som, börjar med Lyckas stora favorit *S*
 
Hit leken
 Lycka springer och leker på egen hand. Jag ropar på henne och vill att hon ska komma till mig. När hon kommit fram till mig får hon, efter en massa beröm, springa iväg och leka igen. Men nästan precis när hon har sprungit iväg, ber jag henne komma tillbaka. Och så fortsätter det, om och om ingen *S*
Jag låter det gå lite olika lång tid innan  jag ber henne komma till mig, ibland hinner hon bara iväg ett par meter, ibland längre. Någon gång kan det ta lite längre tid innan jag ber henne komma till mig, det varierar.
(Leken är självklart en inkallningsövning. Men den stärker oxå samarbetet och lyhördheten. Dessutom ska leken minska risken för att hunden ska förknippa inkallningsordet med att den roliga fria leken är över, eftersom den får fortsätta springa leka busa och ha det kul igen och igen *L*)
 
Kurra gömma
 När hunden har fokus på något annat spännande, passar man på att gömma sig i en buske, bakom en sten eller något annat passande ställe. Sen står man antingen tyst och stilla och väntar på att hunden ska hitta en eller oxå hjälper man den lite på traven och ropar på den.
Alt 2
Hunden får sitta kvar, matte/husse gömmer sig på lämpligt ställe och ropar sedan på hunden, som då får börja leta reda på sin ägare.
(Förhoppningen är att hunden ska bli lite mer uppmärksam på vart husse/matte tar vägen. Självklart är det husse/mattes skyldighet att ha hunden under uppsikt, men hunden ska ju gärna ha lite koll på var den har sin ägare oxå)
 
Natur agility
 Här är det bara att ta till vara på allt det som det bjuds på i aktiveringsväg under promenaden.
 Parkbänkens ben kan bli en perfekt slalombana, så även ett cykelställ
Stenbumlingar, lixom omkullfallna träd går det att hoppa upp på eller balansera över.
Väghinder går att hoppa över
 Här är det nog mest den egna fantasin som sätter stopp, då det egentligen finns hur mycket kul som helst att hoppa eller balansera över, springa slalom genom, eller hoppa upp på
(Både rolig och kul samarbetsövning)

Skatt jakten
 Är en lek som berättar för hunden hur bra och lönsamt det är att ha fokus på husse/matte.
För rätt som det är bara hittar h*n mat! Men så snäll som bra husse/matte är, så delar h*n med sig av skatten *L*
När hunden är fokuserad på annat, lägger man helt enkelt ut lite godis på marken, sätter sig på huk och "äter"
En mycket förvånad hund, som lite smått undrar hur den kunde missa allt det goda när han sprang förbi där bara stunden innan, brukar snabbt söka upp sin högt älskade matte/husse
 



Må så gott!

4:e advent

Den här helgen skulle jag gått en kurs i hur man kan komma tillrätta med oönskade (problem) beteenden hos hundar. Tanken var oxå att jag skulle till Stora Stockholm/Stockholm hundmässa.
Men influensa typ B hade andra planer för mig, så det blev ingenting av någotdera.
Så i stället  för kurs och mässa har jag tillbringat min helg nerbäddad i soffan. Mindre roligt och inte alls vad jag tänkt.
Men en massa mysiga gosstunder med Lycka har det blivit, och det uppväger ju det mesta *L*



Må så gott!

närhet och värme

Lycka ligger på min mage, hon pussar min febervarma panna.
Och nog känns det som närheten och värmen från hennes lilla kropp (tillsammans med lite av karlsson på takets kuckelimuck medicin) hjälper och snabbar på tillfrisknandet massor *L*
 


Må så gott!

utomhuslekar

Idag har Lycka och jag lekt en massa roliga utomhuslekar tillsammans *S*
Kurra gömma, klara färdiga gå, hopp och balansgång, följa John och så gick vi på skattjakt. Naturligtvis lekte vi, till Lyckas stora glädje, även hennes absoluta favorit lek oxå, hitleken :-D



Må så gott!

3:e advent

En av mina vänner och jag gick i hundtankar samtidigt. För mig kändes det nästan som en evighet från det att jag på allvar började mitt sökande, tills dess att jag äntligen fann min så högt efterlängtade Lycka. Men för min vän tog det ytterligare ett helt år av letande innan hon hittade sin fyrbenta vän. Lycka är alltså nästan på dagen ett år äldre än min väns hund.
Jag har upplevt det som att Lycka genom hela sin utvecklingsfas från valp till ung vuxen hund har varit, och fortfarande är, så otroligt lätt.
När jag nu ser min väns unghund vara så som jag trodde att unghunds tiden skulle bli, kan jag ärligt säga att min lilla fyrbenta vän verkligen har varit så lätt som jag upplevt henne! Något som jag tror att jag framför allt kan tacka hennes stora önskan om att vara till lags för *L*
Det är sällan som verkligheten blir så som man i drömmarna tänkt sig, men Lycka har givit mig så otroligt mycket mer i verkligheten än vad jag i drömmarna och önskan någonsin vågade hoppas och tro




Må så gott!

mys och gos


Mys och gos stund *L*
 
 
 
Må så gott!

efter tovåldern

Efter härliga och roliga promenader, blev det en mysig pälsvårdsstund med lite nos och tasstrimning, kloklippning och bad :-)
Kom då att tänka på att allt det där inte längre tar så lång tid som det en gång gjorde.
Visst händer det fortfarande att både saxen och trimern gör lite som de själva vill, vilket alltså inte är så som jag tänkt, ibland. Men det händer betydligt mer sällan nu. Det går inte bara mycket smidigare och lättare, det går fortare oxå. Dessutom blir resultatet, om inte bra, så i alla fall bra mycket bättre än tidigare :-)
Det där med att övning ger färdighet, kanske stämmer trots allt *L*
Något annat som, tack och lov, verkar stämma, är det där som andra med pälshundar sa, om att det blir lättare med pälsen efter tovåldern. Så lättskött som Lyckas päls är nu, trodde jag nog aldrig att den skulle bli *L*




Må så gott!

Douglas och Lycka

                         
Douglas och Lycka är nästan på dagen lika gamla. De lärde känna varandra när de var valpar och har lekt och busat tillsammans sedan dess *L*
Om jag skulle förmänskliga de två fyrbenta vännerna, skulle jag likna deras djupa vänskap vid en nära bror och syster relation. De två vännerna känner varandra mer än bra och trivs verkligen i varandras sällskap, och vid det här laget känner de även den andres matte väldigt väl. Jag tror det kan ha med det att göra att det är så enkelt, lätt och smidigt att ensam ta med sig de båda ut. Något som visserligen sker ytterst sällan men ändå. När jag senast lånade med mig Douglas på en av Lyckas och mina promenader, var den enda skillnaden den att jag i stället för en hade dubbelt så många fyrbenta vänner i mitt sällskap *L*
 Promenaden blev så som roliga och härliga hundpromenader ska vara, helt underbar! :-D




Må så gott!


matmössor

Nu har Lycka två matmössor :-)
     



Må så gott!

2:a advent

Det har varit en så lugn, skön och fridfull helg!
Härliga, roliga lek och bus promenader i trevligt sällskap. Mys och gos.
Underbart! *L*
 


Må så gott!
 

stickor och garn

Med hjälp av stickor och garn, pärlor och silvertråd tänker jag ge mig på att försöka göra en matmössa åt Lycka :-) 
Om jag hade haft ett mönster att följa hade det kanske varit lite lättare. Men nu har jag inte det, så det återstår att se hur det blir *S*





Må så gott!
 

kallt kallt kallt

Det var mer än 20 grader kallt när Lycka och jag gick ut i morse. Även fast det har blivit något lite varmare sedan dess, känns det faktiskt inte så jätte lockande att ge sig ut i snön och kylan igen.
Men efter en sån där kall promenad, vad skönt det är att komma in i värmen igen! :-)




Må så gott!

RSS 2.0